CREUS DE TERME

(Documentació i fotografies cedides per Juan Reus Coll)
INTRODUCCIÓ


  Aquestes creus originàriament tenien la funció de delimitar els termes de les poblacions. D'aquesta manera es situaven prop de les entrades o a la vorera de camins. En principi eren creus senzilles, de ferro o fusta, per passar després a adquirir un caràcter monumental i ser tallades en pedra. D'alguna manera donaven la benvinguda als transeünts que arribaven o bé acomiadaven els que s'anaven. Però tampoc no hem d'oblidar la seva funció religiosa: beneir el terme i recordar que allò era terra cristiana. 
     Els seus orígens es troben a l'Alta Edat mitjana, destacant els exemples de la Bretanya francesa i Irlanda. D'aquí van tenir una gran difusió per Galícia, País Basc i Catalunya. A Mallorca la tradició arriba amb la conquesta catalana i es consolida en el segle XV.
     L'estructura d'aquestes creus és bastant simple: disposen d'un pedestal poligonal amb graons sobre el qual s'aixeca un fust -també poligonal- rematat amb un capitell i una creu grega o llatina. Aquesta apareix tallada amb baixrelleus de iconografia variada, tot i que un del temes més repetits és el de la crucifixió.

    A Felanitx tenim les següents 8 creus:

1. CREU DE NA GALIANA O CREU D'ES CARRITXÓ
     Situada entre les carreteres de Cas Concos i es Carritxó. Data de 1917 i fou realitzada per l'escultor Joan Obrador sobre un disseny de Guillem Reynés.
(Foto Juan Reus)

(Foto Juan Reus)

2. CREU NOVA O CREU DE NA DOLENTA 
     Està situada entre el carrer Jaume I i el de Fartàrix. Data del segle XIX, però està documentat que ja en el segle XVI n`hi havia una, probablement destruïda i substituida per l'actual.
(Foto Juan  Reus)

(Foto Juan Reus)

3. CREU DEL CAMÍ DE PETRA.
      Situada a la bifurcació de les carreteres de Porreres i Campos. Probablement és la creu  més antiga de Felanitx. Data del segle XV i és d'estil gòtic.
(Foto Juan .Reus)

(Foto Juan Reus)

4. CREU DE PORTOCOLOM.
     Situada a l'entrada de Portocolom, en el carrer dels Tamarells. Data de 1918. Restaurada.

(Foto Juan Reus)

(Foto Juan Reus)
5. CREU DEL CAMÍ DE CAMPOS.
    Situada a la carretera de Campos. on comença el camí de Son Negre. Data de finals del segle XV i és d'estil gòtic. Iconogràficament es pot distingir la representació de l'escut de Felanitx amb sis  imatges de sants al capitell. En el creuer es representa la crucifixió amb Maria Magdalena i al seu enver la Mare de Déu. En els medallons els símbols dels evangelistes. Antigament estava situada al costat s'uns abeuradors.
(Foto Juan Reus)

(Foto Juan Reus)
6. CREU DEL CEMENTIRI
      També és coneguda com la del camí vell de Sant Salvador. Està situada a la bifurcació de la carretera de Santanyí i el camí de Son Quelles. El creuer és d'estil neogòtic i és obra de n'Andreu Valens i Albons, realitzat entre els anys 1896 i 1898. La canya i el capitell són del segle XVII, d'estil renaixentista, i feien part d'una antiga creu dita de Na Verraguet. Abans, en el mateix lloc, ja hi havia una altre creu coneguda amb el nom de sa Creu Escollada.
(Foto Juan Reus)

(Foto Juan Reus)

7. CREU DE SANT SALVADOR.


      També coneguda com a creu d'es corral d'en Nofret, creu d'es Porcol o creu de les Garrigues. Està situada al camí que puja a Sant Salvador. Abans estava situada a Son Quelles, al camí vell de Sant Salvador. L'any 1970 fou traslladada al lloc actual. És una creu realitzada el 1685, manco el creuer que data del 1970. 
(Foto Juan Reus)
8. CREU D'EN MOLONDRÍ.
       Està situada a la bifurcació de la carretera de Portocolom i la vella de Manacor. Fou realitzada a finals del segle XIX per Joan Obrador baix un estil neogòtic. Al capitell apareix l'escut de Felanitx i el papal entre d'altres. El creuer apareix decorat amb símbols de la Passió: a una cara els tres claus i a l'altra la corona d'espines.
(Foto Juan Reus)

(Foto Juan Reus)


Comentaris

  1. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  2. Gràcies Bernat per oferirme el teu espai per la publicació de les meves obres .

    ResponElimina
  3. Bonitas cruces de termino. La mayoría en buen estado. En la antigüedad se hacían cosas de calidad.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

PORTOCOLOM

MOLINS