CAS DENTISTA BORDOY

Racionalisme
1934



     Aquesta vivenda unifamiliar del carrer de s´Aigua és l´exemple més reprentatiu del ressò que va tenir el racionalisme a Felanitx. Fou dissenyada per l'enginyer agrònom Ernest Mestre, malgrat que el projecte fou signat per l'aparellador Mateu Oliver. Popularment és coneguda com la casa cubista. Havia d´assumir no només les funcions d´habitatge familiar sinó també les de consulta dentista. Destaca per la combinació simple de volums geomètrics i l´absència absoluta d´elements decoratius, ja que, segons la nova estètica, la puresa de les formes havia de privar sobre els elements ornamentals. És un edifici que consta de planta baixa i dos pisos, combinant una gran estructura cúbica, allunyada de la línia del carrer, amb dos cossos ondulats que sobresurten, a manera d´ales, a la planta baixa. El portal presenta un accés escalonat i s´obri entre les dues ales. Les finestres estan organitzades amb estricte simetria i presenten ja la persiana enrollable amb tancament de guillotina. Destaquen les de la planta baixa per la seva major amplitud i per estar disposades en cantonada. Tota la façana presenta un referit blanc, a excepció de la part baixa que és ocre.  Sobre les ales que sobresurten de la planta baixa es situen dues terrasses amb balustrada feta de banc d´obra amb una barandillla de tubs de ferro. Remata la façana una senzilla cornisa en forma de platabanda.
            La distribució interior està organitzada tenint en compte el màxim d´aprofitament de la llum i de funcionalitat. D´aquesta manera totes les habitacions donen a l´exterior, malgrat el condicionament del mur lateral dret que fa d´amitger amb la vivenda del costat. La planta baixa està dedicada a zona de dia. Presenta com entrada un vestíbul, al costat del qual s´obrin la sala d´espera, a l´esquerra, i la sala d´estar, a la dreta; ocupant les ales que sobresurten de l´edifici i de major lluminositat. Seguidament ve el hall que actua d´element distribuidor del despatx, el menjador, un petit pati cobert i dona accés a l´escala per accedir als pisos superiors. Cal dir que aquesta darrera està perfectament situada enmig de la zona lateral, aprofitant que és la zona més obscura de la casa, igualemnt que un ropero d´obra. El pati cobert s´obri entre el menjador i la cuina, comunicant ambdues estances i donant accés al jardí. El primer pis es dedicat a zona de nit, amb cinc dormitoris, una saleta i un bany. Els dos dormitoris que donen al carrer s´obrin a dues amples terrasses. El segons pis, actua a manera de porxo, i és dedicat a diferent utilitats. A sobre apareix un terrat pla.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

PORTOCOLOM

MOLINS

CREUS DE TERME