ES SINDICAT (CELLER COOPERATIU)
Historicisme funcional
1919
Per tenir una major percepció de l'edifici vegeu:
http://www.360cities.net/image/bodega-cooperativa-de-felanitx-es-sindicat-mallorca
1919
Façana principal |
La construcció d´aquest edifici és una mostra de la recuperació del sector vinícola a la segona dècada del anys XX. L´estació enològica havia actuat d´element estimulador als viticultors i fins i tot podem dir que va ésser a la mateixa estació on es va gestar la idea de crear un celler cooperatiu, més conegut popularment com “Es Sindicat”. Aquesta idea va ésser inmediatament aplaudida per la majoria de viticultors de manera que a l´any 1919 ja estava enllestit el projecte. La direcció tècnica de l´edifici fou encarregat a l´enginyer agrònom Ernest Mestre i el projecte arquitectònic a Guillem Forteza.
Per a la seva construcció es van utilitzar materials industrials com el formigó i el ciment combinats amb la pedra per a determinats elements de la façana.
És un edifici de grans dimensions condicionat per la seva funció de celler vinícola. Presenta una façana monumental simètrica solcada per grans pilastres entre les quals es disposen de manera rítmica finestres coronelles amb mainells en forma de columna bombada. A la zona d´ingrés es disposa un portal amb arc de mig punt i un cos que sobresurt en alçada de la resta de la façana rematat amb balustrada i una estructura curvilínia. Cal destacar també l´esment posat en el treball de la façana lateral esquerra on ressalta la disposició de capcers mixtilinis coincidents amb els aiguavessos de les naus. En aquesta també apareixen les finestres coronelles, algunes d´elles amb arcs parabòlics, i pilastres formant bandes verticals realitzades amb carreus bocellats.
Aquesta és una de les primeres obres que va realitzar Guillem Forteza, on es deixa veure la influència del noucentisme català en la seva vessant més barroca, no de bades havia realitzat els seus estudis d´arquitectura a Barcelona.
Vista interior (Foto Andreu Vicens http://cafate.blogspot.com/) |
La concepció de l´espai interior ve condicionat per la necessitat de creació d´espais de gran amplitud per la seva utilització industrial. La solució emprada per Forteza va ser la creació de grans arcs diafragma ogivals de formigó que sostenen la coberta d´aiguavessos combinats amb altres menors de mig punt i parabòlics, aquest darrers derivats segurament de la influència de Gaudí. Aquesta solució d´enginyeria tècnica recorda el sistema utilitzat per les esglésies gòtiques catalanes, però aquí no té una actitud historicista, sinó funcional, cosa que contrasta amb l´estètica més barroca de la façana. És precisament en aquesta disposició de l'espai interior on s'endevina la intervenció d'Ernest Mestre. A partir d´aquí definiríem l´edifici com un eclecticisme historicista adaptat a les noves necessitats industrials.
Per tenir una major percepció de l'edifici vegeu:
http://www.360cities.net/image/bodega-cooperativa-de-felanitx-es-sindicat-mallorca
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada