CASA DE CULTURA (CAN PROHENS)

Arquitectura tradicional de l'època barroca.
Segle XVIII

Façana principal


El casal de can Prohens, situat a la plaça de la Font, és un exemple d'arquitectura senyorial mallorquina tradicional. La façana es caracteritza per la seva planimetria i austeritat decorativa i segueix l'esquema habitual de planta baixa, planta noble i porxo. A la planta baixa destaca el portal d'entrada, format per un arc de mig punt de dovelles marcades amb bastant de regràs i brancals de pedra. L'arc es protegit amb la mateixa pedra obrada amb sos escaires al costat, omplint el carcanyol. Igualment, les finestres apareixen protegides amb brancals i llindes de pedra i disposen d'ampit, a excepció d'una. La planta noble disposa d'un senzill balcó amb barana de ferro des d'on avui dia es llegeix el pregó de les festes de Sant Agustí. Al seu costat hi ha un rellotge de sol, únic element decoratiu de la façana. El porxo ve definit per una filada de petits pilars octogonals, entre els quals s'obrin finestres. A sobre s'aixeca la teulada que no presenta volada, com era habitual en aquests tipus de construccions.
Cal ressenyar que als costats del portal es conserva un pedrís i l'únic colcador que queda a la vila, des que surant el segle XIX es va ordenar eliminar-los de la via pública.
A l'interior, avui transformat i adaptat com a sala d'exposicions, destaca l'entrada amb trespol de maquets i centralitzada per una columna, de la qual parteixen quatre arcs ansa-paners.
Entada


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

CREUS DE TERME

POSSESSIONS

PORTOCOLOM