ESGLÉSIA DEL CONVENT DE LA CARITAT

Historicisme classicista
1889

Vista interior
L´Esglesieta del convent de la Caritat va ésser construïda entre els anys 1889 i 1892 segons traça de Pere d´Alcantara Peña.
            L´aparell utilitzat en la seva construcció és de carreus regulars de marès escollit tant a la façana com a l´interior.
            La façana està situada al mateix carrer que porta el nom de les files de la Caritat. És una façana estructurada en dues plantes i totalment simètrica. La planta baixa apareix dividida en quatre columnes dòriques adossades que descansen sobre un basament de pedra viva. Entre elles s´emmarquen tres arcs de mig punt, conformant el central el portal d´ingrés, mentres els laterals són cecs.  Per sobre les columnes apareixen entaulament sobresortit que separa la planta baixa del pis superior.  Aquest darrer repeteix l´esquema de la planta baixa però amb pilastres i a l´interior dels arcs s´obrin finestres allindades. Remata la façana un entaulament amb cornisa amb una mica de voladís.
            La planta és de nau única amb dues capelles laterals a cada costat i un creuer que sobresurt lleugerament. L´absis és de planta semicircular. L´entrada presenta un vestíbul amb portal d´arc deprimit còncau que dona accés a la zona de culte.
            Les capelles s´obrin sota arcs de mig punt i estan separades per pilastres corínties estriades que descansen sobre pedestals, la coberta és de volta d´aresta. Per sobre les capelles apareix una tribuna amb arc de mig punt de clau remarcada que descansen sobre pilars que continuen amb la balustrada. Aquesta tribuna enllaça amb el cor que apareix sobre el vestíbul. Per sobre de la tribuna corre un entaulament format
 per arquitrau de tres platabandes, un fris llis, i una cornisa motllurada. Aquest entaulament continua a la zona del creuer i de l´absis remarcant la unitat del conjunt.
            La nau central apareix coberta amb una volta de canó dividida per una arc faixó. En el creuer s´aixeca sobre petxines una cúpula cega de mitja  taronja. L´absis presenta coberta de quart d´esfera. Les úniques obertures per on entra la llum natural es localitzen als rosetons que s´obrin als laterals del creuer i a les finestres del cor que donen a la façana del carrer.
            La traça classicista de l´edifici no no fa referència a un model concret, es pot dir que recolleix elements de tradició renaixentista però tractat de manera eclèctica. Crida l´atenció el fet de que la façana pràcticament no al·ludeix al seu caràcter sagrat.


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

CREUS DE TERME

POSSESSIONS

PORTOCOLOM