ESGLÉSIA DE SANT ALFONS

Historicisme neogòtic
1878

Vista interior


Aquesta església es va construir en un principi per fer les funcions de capella de l'Hospici. Aquesta va ser ampliada per Pere d'Alcàntara Peña (1878-1881), amb la qual cosa va aconseguir una major autonomia. A l'any 1898 va quedar incorporada als teatins i transformada l'any 1930 per Guillem Muntaner. Aquest la va prolongar per la part de l'absis i va crear una capçalera totalment nova i un creuer cupulat.
L'aparell utilitzat en la seva construcció és de carreus de marès.
La façana, molt senzilla i austera seguint la tradició gòtica, apareix emmarcada entre dues petites torres rematadas per espadanyes. En el cos central s'obri un portal amb arc ogival remarcat per un gran arc ogival. El cos central acaba amb un capcer de dos aiguavessos decorat amb mènsules.
Aquesta església presenta una planta cruciforme d'una sola nau amb capelles laterals. Té un creuer sobresortit i un absis poligonal. Les capelles s'obrin sota arcs ogivals i no tenen comunicació entre elles, la seva coberta és de voltes de creueria. Per sobre apareix un trifori amb arqueria ogival i balustrada amb gelosia que corre per tota la nau, el creuer, i fa la volta per darrera l'absis.
La nau central apareix coberta amb voltes de creueria dividides per arcs faixons que enllacen els seus nervis amb els pilars de separació de les capelles, remarcant el sentit ascensional. La cúpula del creuer s'aixeca sobre trompes i presenta una volta estrellada amb obertura de vidrieres. A la zona d'ingrés s'aixeca el cor, a manera de tribuna, sobre un arc conopial.
El tret més característic d'aquesta església és l'aparició del trifori, fet inusual a la tradició del gòtic català. Per altra part, i malgrat els elements constructius de tradició gòtica, crida l'atenció la manca de vidrieres que defineixen l'esperit gótic. Aquestes es localitzen únicament als petits rosetons que s'obrin a l'absis i a les vidrieres del creuer, elements precisament introduïts per la reforma de 1930.


Detall del creuer cupulat





EN PREPARACIÓ

Comentaris

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

CREUS DE TERME

PORTOCOLOM

MOLINS